Oslo: PCR ja antigeeni koronatesti ja todistus matkaa varten

Löydä halvat hinnat Covid-19 koronatestille yhdellä haulla kaikista testauspaikoista Norjassa


Päivitetään: 24.01.2022
Estimate when to get tested before flying

Receiving Covid-19 test results and a travel certificate in time might be a challenge.

You should check in advance if a negative PCR or antigen test is required before boarding a plane or upon arrival. Some countries require proof of a negative test prior to arrival. Other countries require that travelers are tested for Covid-19 no more than 48 or 72 hours before departure. Don’t forget about differences between time zones when planning your trip!

Our Covid-19 test calculator may help you find out when you need to get a PCR or antigen test to travel to the destination.

Something goes wrong. Check fields and try again.
Mitä PCR-testi on?

PCR-menetelmää käytetään muun muassa erilaisten virusinfektioiden diagnosointiin. PCR tulee englanninkielen sanoista ”Polymerase Chain Reaction”. PCR-testin etuja ovat sen nopeus, tarkkuus ja herkkyys.

Koronatesteissä käytetään erityistä SARS-CoV2-PCR-testiä, joka tunnistaa tarkasti juuri SARS-CoV2-viruksen. Testi tunnistaa vain SARS-CoV2-viruksen näytteestä.

Suomessa käytössä olevat PCR-testit tunnistavat myös viruksen muunnokset eli niin sanotut variantit koronatapauksiksi.

PCR-testiin liittyy kaksi eri lukuarvoa. Viruksen perintöaineksen monistuskierros tarkoittaa monistussyklien määrää. Se siis kertoo, kuinka monta kierrosta eli sykliä PCR-reaktiota on ajettu. Ct-arvo puolestaan tarkoittaa sitä monistuskierrosta, jolla näyte on havaittu positiiviseksi.

Eri valmistajien testeillä on erilainen monistussyklien määrä, joka määritellään jokaiselle käytettävällä testille erikseen analysoivassa laboratoriossa.

PCR-testi on luotettavin menetelmä todeta koronavirustartunta. Suomessa käytetään koronaviruksen tunnistamiseen Cormanin kehittämää PCR-testiä, jota WHO suosittelee. Testi havaitsee 95 prosenttia tartunnoista.

Tämän PCR-testin lisäksi suomalaisissa laboratorioissa käytetään useita kaupallisia eri valmistajien sovelluksia PCR-testistä.

Kaikki käytössä olevat PCR-testit ovat erittäin spesifisiä eli ne pystyvät erottamaan esimerkiksi uuden koronaviruksen kausikoronaviruksesta.

Testituloksen luotettavuuteen vaikuttaa käytetyn testin lisäksi muun muassa näytteenoton onnistuminen ja näytteenoton ajankohta. Jos laboratorio arvioi tuloksen epävarmaksi, se pyytää uusintanäytettä testaustuloksen varmistamiseksi.


Mitä antigeenitesti on?

Antigeenitestiä käytetään akuutin infektion toteamiseen. Antigeenitestit eivät yleensä tunnista koronavirusta yhtä hyvin kuin PCR-testit. Ne havaitsevat noin 85–95 prosenttia PCR-testeissä todetuista tartunnoista.

Näytteenoton ajoittaminen on antigeenitesteillä vielä oleellisempaa kuin PCR-testeillä. Antigeenitestit ovat luotettavimmillaan, kun niitä käytetään 5 vuorokauden sisällä oireiden alusta.

Antigeenitestien etuna on nopeus: testitulos saadaan noin 20–90 minuutin kuluttua. Näytettä ei tarvitse myöskään lähettää keskuslaboratorioon testausta varten, vaan testi voidaan tehdä esimerkiksi terveysasemalla.


Mitä vasta-ainetesti on?

Vasta-ainetesti tehdään verinäytteestä. Testissä mitataan koronaviruksen vasta-aineita, joita syntyy, kun henkilö on sairastanut taudin. Vasta-aineita muodostuu viiveellä, yleensä kahden viikon kuluessa tartunnasta tai oireiden alkamisesta. Siksi vasta-ainetesti ei kerro, onko henkilöllä juuri testihetkellä infektio.

Vasta-ainetesti kertoo, onko henkilö sairastanut koronaviruksen. Tällä hetkellä vasta-ainetestin tulokseen voi kuitenkin luottaa vasta, kun se on tarkistettu varmistustestillä.Koronatesti ja todistus matkaa varten

THL on suositellut edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Päivitetty: 28.12.21 - 31.01.22: Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus täydestä rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista sekä todistus alle 48 tuntia vanhasta negatiivisesta covid-19-testituloksesta. Vaatimus koskee 31.12.2021 asti vuonna 2005 tai sitä aikaisemmin syntyneitä ja 1.1.2022 alkaen vuonna 2006 tai sitä aikaisemmin syntyneitä. Koronatodistuksen lisäksi vaatimuksiin tulee siis negatiivinen testitulos. Negatiivista testitulosta ei kuitenkaan edellytetä Suomen kansalaisilta, Suomessa pysyvästi asuvilta ulkomaalaisilta, eikä henkilöiltä, joiden maahantulon perusteena on välttämätön syy kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt, hallitus listaa tiedotteessa.

Kun tulet Suomeen ja sinulla on todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista TAI koronarokotussarjan ensimmäisestä rokoteannoksesta, joka on saatu vähintään 14 vuorokautta ennen saapumista, sinun pitää osallistua koronavirustestiin 3-5 vuorokauden eli aikaisintaan 72 ja viimeistään 120 tunnin aikana Suomeen saapumisesta.

Kun sinulla on todistus hyväksyttävästä COVID-19-rokotussarjasta tai 6 kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista, sinun ei tarvitse osallistua koronavirustestiin.

Kun sinulla on todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista TAI ensimmäisestä rokoteannoksesta koronarokotussarjasta vähintään 14 vuorokautta ennen, sinut ohjataan testiin 3-5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta. Tämä testi on tartuntatautilain mukaan pakollinen.

Kun sinulla ei ole mitään yllä mainituista todistuksista, sinut ohjataan terveystarkastuksessa koronavirustestiin sekä maahantulopisteellä että 3-5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta. Nämä testit ovat tartuntatautilain mukaan pakollisia.

Jos maahantulopisteellä ei voida järjestää koronavirustestiä, sinut ohjataan testiin sekä 24 tunnin sisällä että 72-120 tunnin kuluessa maahan tulemisesta. Nämä testit ovat tartuntatautilain mukaan pakollisia.

Jos sinulla ei ole todistusta negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta taudista tai annetuista rokotuksista, sinulle voidaan tehdä koronatesti terveystarkastuksen yhteydessä. Testi on maksuton.

Jos kieltäydyt pakolliseksi määrätystä terveystarkastuksesta, voit tartuntalain mukaan saada rangaistuksen.


Koronatestaus laivoilla ja terminaalissa

Viking Line koronatestaus

Voit risteillä Ruotsiin, Viroon tai Latviaan ja nousta maihin, jos sinulla on viranomaisten vaatimuksen mukaiset todistukset.

 • Vähintään 14 päivää vanha rokotustodistus kahdesta (2) rokoteannoksesta.
 • Vasta-ainetesti tai lääkärintodistus sairastetusta koronavirustaudista matkaa edeltävän 6 kuukauden aikana.

Mikäli sinulta puuttuu jokin yllä mainituista ja sinulla ainoastaan on jokin alla olevista todistuksista, sinua koskee rajoitusluokka 1. Huom. Ei koske Ahvenanmaata, risteilyjä ilman maihinnousua eikä Suomen sisäisiä matkoja.

Sinun on täytettävä lomake FINENTRY-palvelussa ennen rajatarkastusta paluumatkalla, ja noudatettava terveysviranomaisten kehotusta käydä maksuttomassa covid-19-testissä aikaisintaan 72 tuntia tai viimeistään 120 tuntia kotiinpaluun jälkeen.

Mitään todistuksia ei vaadita henkilöiltä, ​​jotka ovat syntyneet vuonna 2006 tai myöhemmin.


Tallink&Silja Line koronatestaus

Matkustus Virosta tai Ruotsista Suomeen

Sinä voit nyt lähteä vapaasti laivamatkalle ja palata aina takaisin Suomeen! Kaikilla suomalaisilla/ Suomessa asuvilla matkustajilla on toteuduttava yksi seuraavista Suomeen palatessa: 1. Täysi rokotesarja (2 rokotetta), voit palata kotiin vapaasti. 2. Olet sairastanut koronaviruksen 6 kuukauden sisällä, voit palata kotiin vapaasti. 3.Olet syntynyt vuonna 2006 tai sen jälkeen, voit palata kotiin vapaasti. 4. Olet saanut yhden koronarokotteen, käy koronatestissä 72–120 tuntia matkasi jälkeen, vaikka olisit oireeton. Varaa maksuton testi Finentryn kautta. 5. Jos yllä olevat ehdot eivät täyty, sinun tulee mennä koronatestiin heti terminaalissa tai kotikunnassasi 24 tunnin sisällä maahan saapumisen jälkeen sekä uudestaan 72-120 tuntia matkasi jälkeen. Varaa maksuttomat testit Finentryn kautta.

Mikäli et halua mennä koronatestiin Suomessa, voit halutessasi jäädä 14 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin.

Matkustus Suomesta Ruotsiin (Helsinki-Tukholma, Turku – Tukholma)

Ruotsiin pääsee matkustamaan Suomesta 21.1.2022 alkaen esittämällä jonkin seuraavista todistuksista: Täysi rokotesarja (2 rokotetta) TAI Viimeisen kuuden (6) kuukauden aikana sairastettu koronavirus TAI Enintään 72 h vanha negatiivinen koronatesti.

Matkustus Suomesta Viroon (Helsinki – Tallina)

Suomalaiset voivat matkustaa Viroon. Viron maahantulosäädökset ovat muuttuneet 2.8.2021 alkaen. Viroon pääsee 2.8.2021 alkaen matkustamaan Suomesta esittämällä jonkin seuraavista todistuksista: 1. Täysi rokotesarja (2 rokotetta) TAI 2. viimeisen kuuden (6) kuukauden aikana sairastettu koronavirus TAI 3. enintään 72h vanha negatiivinen koronatesti. Tallink laivoilla on mahdollista tehdä koronaviruspikatesti matkan aikana Megastarilla ja Starilla. Testin hinta on 39€, ja testistä saa erillisen todistuksen.

Virossa sisätiloissa, esim. hotelleissa, museoissa tai ravintoloissa sinulta vaaditaan koronarokotetodistus (tai todistus 6 kk:n sisällä sairastetusta koronasta). Rokottamattomat henkilöt eivät pääse julkisiin tiloihin, mukaan lukien teatterit, elokuvateatterit, konserttisalit, konferenssitilat, museot ja näyttelytilat, viihdetapahtumat sekä ravintolat, baarit ja kahvilat. Negatiivinen koronatestitulos ei enää riitä julkisiin sisätiloihin pääsemiseen 25.10.2021-10.1.2022. Niihin pääsee vain todistuksella otetusta koronarokotteesta tai 6 kk:n sisällä sairastetusta koronasta.

Matkustus Suomesta Latviaan (Helsinki – Riika)

Latviaan voi matkustaa vain välttämättömästä syystä (esim. työ tai perhesyy) ja vapaa-ajan matkustus maahan on käytännössä tällä hetkellä kielletty.


Koronatesti maahan saapuessa lentokentällä

Lentomatkustajat ohjataan maahan saavuttaessa lentoaseman maksuttomaan koronatestiin, josta vastaavat yhteistyössä Vantaan kaupunki ja Helsingin Sairaanhoitopiiri HUS.

Sisärajavalvonta on poistettu matkustaessa Suomeen niin sanotuista vihreistä maista. Matkustajat voivat myös jo lähtömaassa ennen lentoa kirjautua Helsingin Sairaanhoitopiirin Finentry-palveluun, joka sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta. Finentryn kautta voit varata ajan maksuttomaan koronatestiin lähelle omaa asuinpaikkaasi.

Suosittelemme, että sinulla on Suomeen saavuttaessa negatiivinen enintään 72 tuntia vanha koronatestitodistus. Se sujuvoittaa maahantuloa. Tarkista testitodistuksia koskevat vaatimukset omalta lentoyhtiöltäsi. Finnair EI lentoyhtiönä enää VAADI koronatodistuksia lennoillaan Suomeen 12. heinäkuuta 2021 alkaen.

Muista ennen lentoasemalle tuloa selvittää kohdemaasi koronatesti- ja koronatodistusvaatimukset kyseisen maan viranomaisilta. Osa maista voi edellyttää negatiivista todistusta sekä PCR- että antigeenitestistä. Lisäksi osa lentoyhtiöistä edellyttää, että koneeseen noustessa koronatestitodistukset on esitettävä kohdemaan määrittelemillä kielillä ja paperitulosteina.


Matkustaminen Suomesta Norjaan

Jos saavut Norjaan vihreältä alueelta, sinun ei tarvitse mennä karanteeniin, kun taas punaisesta / oranssista / purppurasta alueelta sinun on mentävä karanteeniin (joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta). Jos saavut tummanpunaisesta tai vaaleanharmaasta alueesta, sinun on vietettävä karanteenihotellissa kolme päivää. Sitten voit suorittaa jäljellä olevan karanteenin muussa sopivassa majoituksessa. Jos saavut Norjaan alueen kautta, jota ei koske karanteenivelvollisuus, karanteeniaikaa lyhennetään karanteenivapaalla alueella vietetyllä ajalla.

Karanteeni kestää 10 päivää. Täysin rokotetut henkilöt ja henkilöt, joilla on ollut COVID-19 viimeisten kuuden kuukauden aikana, on vapautettu karanteenista. Suojattujen henkilöiden, jotka saivat ensimmäisen rokoteannoksensa 3–15 viikkoa sitten, ja alle 18-vuotiaiden lasten on siirryttävä karanteeniin, mutta he voivat lopettaa karanteenin, jos niiden negatiivinen tulos on aikaisintaan kolme päivää saapumisen jälkeen.
Suosittuja hakuja Koronatestihinta.fi-sivustolla

 • koronatesti nenästä
 • koronatestaus
 • pcr testi matkaa varten
 • lapsen koronavirustestaus
 • oireettoman henkilön –koronatodistus
 • Koronatesti
 • koronatesti yksityisellä hinta
 • LAMP testi hinta
 • korona pcr testi
 • koronatesti walk in
 • koronatesti lentoa varten
 • koronatesti ilman lähetettä
 • pcr testi todistus
 • koronatesti nopeasti
 • matkailijan koronatesti
 • koronatesti vauva
 • koronatesti tulos aika
 • fit to fly
 • koronatesti finnair
 • koronatesti ulkomaalaiselle
 • NAAT testi
 • koronatesti kokemuksia
 • koronatesti matkaa varten
 • LAMP testi korona
 • koronatesti lapselle
 • koronatestit muille kuin Suomen kansalaisille
 • koronatesti bussi
 • koronatesti edullisesti
 • TMA testi covid
 • antigeenitesti
 • koronatesti julkinen
 • vasta-ainetesti
 • koronatesti maksu
 • koronatesti todistus hinta
 • koronatesti sairausloma
 • koronatesti finnlines
 • koronatesti drive in
 • koronatesti ulkomaan
 • koronatesti ilmainen
 • koronatodistus
 • koronatesti viikonloppuna
 • koronatestaus ryhmille
 • koronatesti ennen lentoa
 • pikatesti

Koronatestihinta.fi käyttää evästeitä. Kun vierailet koronatestihinta.fi:ssä, evästeitä tallentuu tietokoneellesi. Evästeitä käytetään tarjotaksemme sinulle paremman käyttäjäkokemuksen. Lisätietoja evästeistä.