Vantaa: PCR ja antigeeni koronatesti ja todistus matkaa varten

Löydä halvat hinnat Covid-19 koronatestille yhdellä haulla kaikista testauspaikoista Suomessa


Päivitetään: 30.06.2022
Estimate when to get tested before flying

Receiving Covid-19 test results and a travel certificate in time might be a challenge.

You should check in advance if a negative PCR or antigen test is required before boarding a plane or upon arrival. Some countries require proof of a negative test prior to arrival. Other countries require that travelers are tested for Covid-19 no more than 48 or 72 hours before departure. Don’t forget about differences between time zones when planning your trip!

Our Covid-19 test calculator may help you find out when you need to get a PCR or antigen test to travel to the destination.

Something goes wrong. Check fields and try again.
Mitä PCR-testi on?

PCR-menetelmää käytetään muun muassa erilaisten virusinfektioiden diagnosointiin. PCR tulee englanninkielen sanoista ”Polymerase Chain Reaction”. PCR-testin etuja ovat sen nopeus, tarkkuus ja herkkyys.

Koronatesteissä käytetään erityistä SARS-CoV2-PCR-testiä, joka tunnistaa tarkasti juuri SARS-CoV2-viruksen. Testi tunnistaa vain SARS-CoV2-viruksen näytteestä.

Suomessa käytössä olevat PCR-testit tunnistavat myös viruksen muunnokset eli niin sanotut variantit koronatapauksiksi.

PCR-testiin liittyy kaksi eri lukuarvoa. Viruksen perintöaineksen monistuskierros tarkoittaa monistussyklien määrää. Se siis kertoo, kuinka monta kierrosta eli sykliä PCR-reaktiota on ajettu. Ct-arvo puolestaan tarkoittaa sitä monistuskierrosta, jolla näyte on havaittu positiiviseksi.

Eri valmistajien testeillä on erilainen monistussyklien määrä, joka määritellään jokaiselle käytettävällä testille erikseen analysoivassa laboratoriossa.

PCR-testi on luotettavin menetelmä todeta koronavirustartunta. Suomessa käytetään koronaviruksen tunnistamiseen Cormanin kehittämää PCR-testiä, jota WHO suosittelee. Testi havaitsee 95 prosenttia tartunnoista.

Tämän PCR-testin lisäksi suomalaisissa laboratorioissa käytetään useita kaupallisia eri valmistajien sovelluksia PCR-testistä.

Kaikki käytössä olevat PCR-testit ovat erittäin spesifisiä eli ne pystyvät erottamaan esimerkiksi uuden koronaviruksen kausikoronaviruksesta.

Testituloksen luotettavuuteen vaikuttaa käytetyn testin lisäksi muun muassa näytteenoton onnistuminen ja näytteenoton ajankohta. Jos laboratorio arvioi tuloksen epävarmaksi, se pyytää uusintanäytettä testaustuloksen varmistamiseksi.


Mitä antigeenitesti on?

Antigeenitestiä käytetään akuutin infektion toteamiseen. Antigeenitestit eivät yleensä tunnista koronavirusta yhtä hyvin kuin PCR-testit. Ne havaitsevat noin 85–95 prosenttia PCR-testeissä todetuista tartunnoista.

Näytteenoton ajoittaminen on antigeenitesteillä vielä oleellisempaa kuin PCR-testeillä. Antigeenitestit ovat luotettavimmillaan, kun niitä käytetään 5 vuorokauden sisällä oireiden alusta.

Antigeenitestien etuna on nopeus: testitulos saadaan noin 20–90 minuutin kuluttua. Näytettä ei tarvitse myöskään lähettää keskuslaboratorioon testausta varten, vaan testi voidaan tehdä esimerkiksi terveysasemalla.


Mitä vasta-ainetesti on?

Vasta-ainetesti tehdään verinäytteestä. Testissä mitataan koronaviruksen vasta-aineita, joita syntyy, kun henkilö on sairastanut taudin. Vasta-aineita muodostuu viiveellä, yleensä kahden viikon kuluessa tartunnasta tai oireiden alkamisesta. Siksi vasta-ainetesti ei kerro, onko henkilöllä juuri testihetkellä infektio.

Vasta-ainetesti kertoo, onko henkilö sairastanut koronaviruksen. Tällä hetkellä vasta-ainetestin tulokseen voi kuitenkin luottaa vasta, kun se on tarkistettu varmistustestillä.Koronatesti ja todistus matkaa varten

THL on suositellut edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joista hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Kun tulet Suomeen ja sinulla on todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista TAI koronarokotussarjan ensimmäisestä rokoteannoksesta, joka on saatu vähintään 14 vuorokautta ennen saapumista, sinun pitää osallistua koronavirustestiin 3-5 vuorokauden eli aikaisintaan 72 ja viimeistään 120 tunnin aikana Suomeen saapumisesta.

Kun sinulla on todistus hyväksyttävästä COVID-19-rokotussarjasta tai 6 kuukauden sisällä sairastetusta laboratoriovarmistetusta koronavirustaudista, sinun ei tarvitse osallistua koronavirustestiin.

Kun sinulla on todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista TAI ensimmäisestä rokoteannoksesta koronarokotussarjasta vähintään 14 vuorokautta ennen, sinut ohjataan testiin 3-5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta. Tämä testi on tartuntatautilain mukaan pakollinen.

Kun sinulla ei ole mitään yllä mainituista todistuksista, sinut ohjataan terveystarkastuksessa koronavirustestiin sekä maahantulopisteellä että 3-5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta. Nämä testit ovat tartuntatautilain mukaan pakollisia.

Jos maahantulopisteellä ei voida järjestää koronavirustestiä, sinut ohjataan testiin sekä 24 tunnin sisällä että 72-120 tunnin kuluessa maahan tulemisesta. Nämä testit ovat tartuntatautilain mukaan pakollisia.

Jos sinulla ei ole todistusta negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta taudista tai annetuista rokotuksista, sinulle voidaan tehdä koronatesti terveystarkastuksen yhteydessä. Testi on maksuton.

Jos kieltäydyt pakolliseksi määrätystä terveystarkastuksesta, voit tartuntalain mukaan saada rangaistuksen.


Koronatestaus laivoilla ja terminaalissa

Viking Line koronatestaus

Voit risteillä Ruotsiin, Viroon tai Latviaan ja nousta maihin, jos sinulla on viranomaisten vaatimuksen mukaiset todistukset.

 • Vähintään 14 päivää vanha rokotustodistus kahdesta (2) rokoteannoksesta.
 • Vasta-ainetesti tai lääkärintodistus sairastetusta koronavirustaudista matkaa edeltävän 6 kuukauden aikana.

Mikäli sinulta puuttuu jokin yllä mainituista ja sinulla ainoastaan on jokin alla olevista todistuksista, sinua koskee rajoitusluokka 1. Huom. Ei koske Ahvenanmaata, risteilyjä ilman maihinnousua eikä Suomen sisäisiä matkoja.

Sinun on täytettävä lomake FINENTRY-palvelussa ennen rajatarkastusta paluumatkalla, ja noudatettava terveysviranomaisten kehotusta käydä maksuttomassa covid-19-testissä aikaisintaan 72 tuntia tai viimeistään 120 tuntia kotiinpaluun jälkeen.

Mitään todistuksia ei vaadita henkilöiltä, ​​jotka ovat syntyneet vuonna 2006 tai myöhemmin.


Tallink&Silja Line koronatestaus

Matkustus Virosta tai Ruotsista Suomeen

Sinä voit nyt lähteä vapaasti laivamatkalle ja palata aina takaisin Suomeen! Kaikilla suomalaisilla/ Suomessa asuvilla matkustajilla on toteuduttava yksi seuraavista Suomeen palatessa: 1. Täysi rokotesarja (2 rokotetta ja boosteri), voit palata kotiin vapaasti. 2. Olet sairastanut koronaviruksen 6 kuukauden sisällä, voit palata kotiin vapaasti. 3.Olet syntynyt vuonna 2006 tai sen jälkeen, voit palata kotiin vapaasti. 4. Olet saanut yhden koronarokotteen, käy koronatestissä 72–120 tuntia matkasi jälkeen, vaikka olisit oireeton. Varaa maksuton testi Finentryn kautta. 5. Jos yllä olevat ehdot eivät täyty, sinun tulee mennä koronatestiin heti terminaalissa tai kotikunnassasi 24 tunnin sisällä maahan saapumisen jälkeen sekä uudestaan 72-120 tuntia matkasi jälkeen. Varaa maksuttomat testit Finentryn kautta.

Mikäli et halua mennä koronatestiin Suomessa, voit halutessasi jäädä 14 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin.

Matkustus Suomesta Ruotsiin (Helsinki-Tukholma, Turku – Tukholma)

Ruotsin hallitus päätti 7.2.2022 poistaa kaikki maahantulorajoitukset Pohjoismaista ja muista EU- ja ETA-maista. Päätös on voimassa 9.2.2022 alkaen.

Matkustus Suomesta Viroon (Helsinki – Tallina)

Suomalaiset voivat matkustaa Viroon. Viro on 1.4.2022 alkaen luopunut koronaviruksen vuoksi asetetuista matkustusrajoituksista

Matkustus Suomesta Latviaan (Helsinki – Riika)

Latviaan voi matkustaa Suomesta vapaasti ilman koronatodistusta.


Koronatesti maahan saapuessa lentokentällä

Lentomatkustajat ohjataan maahan saavuttaessa lentoaseman maksuttomaan koronatestiin, josta vastaavat yhteistyössä Vantaan kaupunki ja Helsingin Sairaanhoitopiiri HUS.

Sisärajavalvonta on poistettu matkustaessa Suomeen niin sanotuista vihreistä maista. Matkustajat voivat myös jo lähtömaassa ennen lentoa kirjautua Helsingin Sairaanhoitopiirin Finentry-palveluun, joka sujuvoittaa matkustamista Suomeen sekä maahantuloon liittyvää koronavirustestausta. Finentryn kautta voit varata ajan maksuttomaan koronatestiin lähelle omaa asuinpaikkaasi.

Suosittelemme, että sinulla on Suomeen saavuttaessa negatiivinen enintään 72 tuntia vanha koronatestitodistus. Se sujuvoittaa maahantuloa. Tarkista testitodistuksia koskevat vaatimukset omalta lentoyhtiöltäsi. Finnair EI lentoyhtiönä enää VAADI koronatodistuksia lennoillaan Suomeen 12. heinäkuuta 2021 alkaen.

Muista ennen lentoasemalle tuloa selvittää kohdemaasi koronatesti- ja koronatodistusvaatimukset kyseisen maan viranomaisilta. Osa maista voi edellyttää negatiivista todistusta sekä PCR- että antigeenitestistä. Lisäksi osa lentoyhtiöistä edellyttää, että koneeseen noustessa koronatestitodistukset on esitettävä kohdemaan määrittelemillä kielillä ja paperitulosteina.


Matkustaminen Suomesta Norjaan

Rajoitukset Norjaan saapumiselle on purettu. Nyt voimassa samat säännöt kuin ennen koronapandemiaa.

Kaikkien Norjaan matkustavien on täytettävä rekisteröintilomake ennen matkustamista. Tämä koskee myös Norjan kansalaisia. Ellet pysty todistamaan, että olet täysin rokotettu tai lääkärintodistus sairastetusta koronavirustaudista matkaa edeltävän 6 kuukauden aikana, sinun on esitettävä todistus negatiivisesta koronaviruksen testituloksesta, joka on tehty 24 tuntia ennen Norjaan saapumista. Sinun ei enää tarvitse tehdä koronatestin Norjan rajalla saapumisen jälkeen.

Testivaatimukset: PCR-testi tai pika-antigeenitesti 24 tuntia ennen saapumista Norjaan.

Kieli: norja, ruotsi, tanska, englanti, ranska tai saksa.

Jos saavut lentäen, testi voidaan suorittaa viimeisen 24 tunnin aikana ennen matkasuunnitelmasi ensimmäisen lennon suunniteltua lähtöaikaa.
Suosittuja hakuja Koronatestihinta.fi-sivustolla

 • oireettoman henkilön –koronatodistus
 • koronatesti viikonloppuna
 • NAAT testi
 • Koronatesti
 • pikatesti
 • koronatesti finnair
 • pcr testi matkaa varten
 • koronatesti ulkomaalaiselle
 • koronatesti todistus hinta
 • koronatesti lentoa varten
 • koronatesti tulos aika
 • koronatestaus ryhmille
 • TMA testi covid
 • lapsen koronavirustestaus
 • koronatesti drive in
 • vasta-ainetesti
 • koronatesti ilman lähetettä
 • koronatestit muille kuin Suomen kansalaisille
 • koronatesti nenästä
 • fit to fly
 • korona pcr testi
 • koronatesti ulkomaan
 • koronatesti kokemuksia
 • koronatesti lapselle
 • koronatesti finnlines
 • koronatesti ilmainen
 • antigeenitesti
 • LAMP testi korona
 • koronatesti bussi
 • koronatesti edullisesti
 • koronatodistus
 • pcr testi todistus
 • matkailijan koronatesti
 • koronatesti maksu
 • koronatestaus
 • koronatesti yksityisellä hinta
 • koronatesti nopeasti
 • koronatesti vauva
 • koronatesti sairausloma
 • koronatesti matkaa varten
 • koronatesti ennen lentoa
 • LAMP testi hinta
 • koronatesti walk in
 • koronatesti julkinen

Koronatestihinta.fi käyttää evästeitä. Kun vierailet koronatestihinta.fi:ssä, evästeitä tallentuu tietokoneellesi. Evästeitä käytetään tarjotaksemme sinulle paremman käyttäjäkokemuksen. Lisätietoja evästeistä.